Każdy z nas, słysząc o chlebie arabskim bądź picie, najprawdopodobniej od razu myśli o kebabie. Nic w tym dziwnego, w ostatnich latach ten posiłek stał się w Polsce bardzo popularny. Jednak czy pieczywo tego typu wykorzystywane jest jedynie w ten sposób?
Chleb arabski – wszystko co musisz o nim wiedzieć
Pita, nazywana również chlebem arabskim, syryjskim lub libańskim, prawdopodobnie pochodzi ze starożytnej Syrii. Posiada niezwykle prosty skład, któremu zawdzięcza swój smak i konsystencję. Są to woda, mąka, sól oraz drożdże. To właśnie dzięki takiemu doborowi składników, ciasto pod wpływem ciepła pęcznieje, tworząc charakterystyczną kieszonkę na farsz. Wyróżniamy również gastronomiczne pity greckie, które przypominają naleśniki zwinięte w stożek. Ten rodzaj pieczywa, używany jest jako wypełnienie znanej i lubianej potrawy – gyros. Tradycyjne pity, przyrządzane są na specjalnych metalowych „patelniach”, które umieszczane są bezpośrednio nad ogniskiem. Dzięki temu, pieczywo zyskuje swój wyjątkowy palony smak. Najczęściej spożywa się je z ostrymi sosami. Łagodność chleba arabskiego, idealnie komponuje się z wschodnimi przyprawami. To z czym je się pitę, zależy w dużej mierze od regionu świata w jakim się znajdujemy. Wiele osób powie, że pita powinna być po brzegi wypełniona mięsem oraz pikantnym sosem. Inni preferują spożywać ją z łagodniejszymi dodatkami takimi jak hummus. Gdzie przyda się linia do chleba arabskiego?
Linia do chleba arabskiego – pomysł na ulepszenie swojego biznesu
Jeśli chcemy urozmaicić nasz biznes o dodatkowy produkt, linia do chleba arabskiego może okazać się strzałem w dziesiątkę. Maszyny takie jak ta https://bakeres.pl/oferta/linie-do-chleba-arabskiego-i-tortilli/linie-do-chleba-arabskiego-i-tortilli/ potrafią wykonać nawet 12 000 chlebków w ciągu godziny. Popularność tego typu pieczywa wciąż rośnie, dlatego inwestycja w linie do chleba arabskiego to coś co powinniśmy rozważyć. Nawet jeśli nie posiadamy własnej piekarni czy lokalu, maszyna pozwoli nam stać się dystrybutorami tego smacznego pieczywa.